top of page

Розробка моделі управління війною нижче порогу збройного реагування


Проєкт інтегрованої багаторівневої системи, що діятиме в «сірій зоні», поєднуючи військові та невійськові інструменти для забезпечення національної безпеки, національних інтересів України, формування сприятливого міжнародного контексту та позиціонування України як потужного та цінного гравця у світі.


Ядром безпеки держав були та залишаються військові спроможності, які забезпечують здатність фізично захистити власні території та населення. Однак сучасні протистояння стають дедалі складнішими і виходять за межі фізичного виміру, усе більше розмиваючи межі між «миром» і «війною», «партнерством» та «конкуренцією». Це вимагає ширшого трактування безпеки, формування нової парадигми національної безпеки та системи її забезпечення.


MSA разом з інституціями сектору безпеки і оборони України розробила проєкт інтегрованої багаторівневої системи, що діятиме в «сірій зоні» — нижче порогів відкритого збройного конфлікту, поєднуючи військові та невійськові інструменти для забезпечення національної безпеки, національних інтересів України, формування сприятливого міжнародного контексту та позиціонування України як потужного та цінного гравця у світі.


Управління війною в «сірій зоні» передбачає посилення стійкості державних систем і суспільства, системне і стратегічне використання дипломатичних, економічних, інформаційних, соціальних важелів впливу разом зі зміцненням конвенційних військових спроможностей. Інтегрований підхід сприяє з’єднувальному і горизонтальному баченню оборонної, розвідувальної, економічної, торговельної, інформаційної діяльності, водночас зв’язуючи ключові елементи внутрішньої політики для забезпечення чіткого фокусу й узгодженої підтримки національних інтересів і цінностей.

bottom of page